2021. június 20.

Már gyógyszer is készülhet 3D nyomtatóval

Az élet ma már szinte valamennyi területén egyre elterjedtebb a 3D nyomtatás technológiájának alkalmazása, így egyre gyakoribb az egészségügyi, orvosi használatban is. Maga az eljárás egyáltalán nem újkeletű, az első 3D nyomtatással kapcsolatos szabadalom, ami a sztereolitográfiáról szól, 1984-ből származik, mégis, a valódi gyakorlati felhasználás sokáig váratott magára.

3D nyomtató egy olyan eszköz amely a nyomtatófej kétdimenziós mozgásához hozzáadva a harmadik dimenziót, térbeli tárgyakat képes alkotni digitálisan megszerkesztett modellekből vékony ún. polimer rétegek egymásra halmozásával. Nyomtatást megelőzően a gép feldolgozza a digitális modell adatait és a gyártás során egymásra illeszti a rétegeket folyadékból, porból, de manapság leginkább nyomtatószálból (filamentumból), ilyenformán végső soron metszetekből építi fel a modellt. Ennek a módszernek legnagyobb előnye, hogy majdnem minden formát vagy geometriai testet elő tud állítani néhány mikrométeres pontossággal. A 3D nyomtatást az egészségügyön belül számos területen alkalmazzák jelenleg is pl. eszközkészítés, oktatási modellek, műtéti felkészülést segítő modellek, implantátumok, protézisek, művégtagok, szintetikus porcok előállítása.

3D nyomtató
3D nyomtató

A 3D nyomtatás természetesen a gyógyszergyártást is utolérte. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági hivatal (FDA- Food and Drug Administration) 2015-ben elsőként engedélyezte egy olyan vényköteles gyógyszer forgalomba hozatalát, amelyet 3D nyomtatási technológiával (ZipDose néven szabadalmaztatva a technológiát) állítottak elő. A SPRITAM nevű készítmény levetiracetam hatóanyagot tartalmaz. A tabletta epilepszia kezelésére szolgál és legnagyobb előnye, hogy a szájüregben rendkívül gyorsan szétesik (porózus szerkezete miatt) így nagymértékben lecsökken a felszívódáshoz szükséges idő, ami epilepsziás rohamoknál döntő tényező. Korábban ilyen extrém gyorsan széteső tablettát csak fagyasztva szárításos technológiával tudtak előállítani (ZYDIS technológia). A tabletta ugyanúgy szívódik fel az emberi szervezetben, mint a hagyományos módon készült változata. A gyártó cég akkoriban közölte, hogy tervei között szerepel más hatóanyagok esetében is 3D technológia alapú gyógyszerkészítmények előállítása, bár azóta még újabb 3D gyógyszer-engedélyezésről nem szólt a hír.

Spritam tbl.
Spritam tbl.

A technológia későbbi, várható elterjedése és alkalmazása a mindennapokban új lehetőséget nyithat az egyedi gyógyszeres terápia  területén elsősorban a kórházi, klinikai gyakorlatban, de talán a távoli jövőben akár még a közforgalmú gyógyszertárakban is, kiegészítve a jelenlegi gyógyszertári gyógyszerkészítés portfólióját.

A 3D nyomtatással készült gyógyszerek belső struktúrájának kialakításával pontosabban szabályozható a hatóanyag kioldódása, így a technológia egyéb módosított hatóanyag-leadású rendszerek kialakítására is képes (pl. a kioldódás elnyújtására, azaz retard készítmények gyártására). 

 

Szerzők: Borbély Blanka, Pál Szilárd

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.