2021. június 20.
Múmiapor

Múmiából gyógyszer? Pulvis Mumiae, azaz a múmiapor

Az emberiségre a világ kezdete óta jellemző a határtalan kreativitás és fantázia. Már a kezdetek óta kutatjuk a hosszú élet és a jó egészség titkát, ennek a kutatásnak az egyik legbizarrabb gyümölcse pedig nem más, mint – kapaszkodjanak hölgyeim és uraim – a múmiapor! Ennek a por alapú nagyon korai „gyógyszernek” a neve bizony nem átvitt értelemben értendő, valóban emberi múmiából készítették, a mumifikálódott test porításával.

A múmiaport gyógyszerként eleinte vérzéscsillapításra, külső sérülések gyógyulásának elősegítésére alkalmazták, majd később már belsőlegesen, mindenfajta betegségek – pl. tuberkolózis, pestis – gyógyításánál is felhasználásra került. A korabeli gyógyszerészet igazi csodaszere volt!

Múmiapor standedénye
Múmiapor standedénye

A múmiapor története egészen a X. századi Perzsiáig nyúlik vissza. A Perzsa birodalomban elterjedten használták a mumiyâ-ként emlegetett bitumenes kenőcs állagú pakolást zúzódásokra, törésekre és vérzésre, amelynek még semmi köze nem volt az egyiptomi múmiákhoz. A keresztes hadjáratok indulásával a lovagok is tudomást szereztek a helyi csodaszerről, így hamarosan Európában is megjelent a bitumen alapú gyógyszer. A perzsa alapanyag a megnövekedett igények következtében csakhamar fogyni kezdett, így alternatív forrást kellett találni a készítmény előállításához. A perzsa mumiyâ kifejezés nagyon hasonlít a latin mumia szóra, így az akkori krónikusok véletlenszerű hibájának köszönhetően lett múmiára fordítva, így ezután kézenfekvővé vált, milyen alapanyag fogja pótolni az eredetileg bitumen alapú szert. Az akkori kereskedők kapzsisága segített az új csodaszer, a múmiapor elterjesztésében, így hamarosan Európában is megjelent. Középkori királyok, uralkodók nagy becsben tartott csodaszerként alkalmazták a legkülönbözőbb betegségekre a valódi egyiptomi múmia porrá zúzott gyógyhatásúnak vélt őrleményét. Ámbár az egyiptomiak a XVI. században betiltották a múmiák exportálását, a port továbbra is készítették, a csodaszer iránti igény nem csökkent, így számos helyen, kivégzett haramiák holttestét balzsamozták be, majd hamisított múmiát készítettek belőlük.

Múmiapor
Múmiapor

A valódi múmiapor egészen a XIX. századig hivatalos gyógyszerként volt jelen, sőt, a legutolsó hivatalos gyógyszer árlista, amelyen a múmiaport (Mumia vera Aegyptica, azaz valódi egyiptomi múmia) még feltüntették, éppen a világ egyik legnagyobb gyógyszergyárához, a Merck-hez fűződik 1924-ből!

 

Összeállította: Varga Mátyás, Pál Szilárd

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.