2021. június 20.

Egyem vagy ne egyem? Féljünk-e az E-számoktól?

Az E-számok az Európai Unióban engedélyezett és alaposan bevizsgált egyes élelmiszer-adalékanyagok kódjai. A szupermarketekben vásárolva, böngészve az élelmiszerek címkéit,  gyakran találkozhatunk E-számokkal szerte Európában.

Az élelmiszer adalékok számokkal való jelölése európai specialitás, maga az “E-” előtag is  EurópaE” betűjét jelöli. Az USA-ban nem használják az E-számok rendszerét, ott ma is kiírják az élelmiszerek csomagolásán az összetevők teljes elnevezését. A számozás többé-kevésbé ún. élelmiszer adalékanyagok nemzetközi számozási rendszerét (INS) követi.

Fontos tudni azonban, hogy nem minden élelmiszer adalékanyag rendelkezik E-számmal, ami viszont vagy azt jelenti, hogy ezeket még nem vizsgálták be alaposan, vagy pedig azt, hogy már bevizsgálták, de az Európai Unió nem javasolja élelmiszer adalékként való alkalmazását (ilyen pl. az üdítőitalok egy részében nyomnyi mennyiségben, eredetileg gyógyszerként alkalmazott kinin). Ilyen értelemben az E-számmal rendelkező adalékok megbízhatóbbak, hiszen ezekről már átfogó, a humán szervezetre gyakorolt hatás vizsgálattal is rendelkezünk. Éppen az ilyen vizsgálatoknak köszönhető, hogy az egyes európai országok élelmiszer-felügyelő hatóságai a vizsgálatok eredményének tükrében engedélyeznek-e bizonyos E-számmal is rendelkező adalékot, vagy nem. Olyan is előfordulhat, hogy egy addig engedélyezett, E-számmal is rendelkező adalékanyag egyik napról a másikra tiltólistára kerül valamennyi országban. Ennek éppen az a magyarázata, hogy a szóban forgó adalékról rendelkező vizsgálati ismeretanyag hatósági újratárgyalása során úgy döntenek, hogy az az adalék nem biztonságos. Jó példa erre a színező adalékanyagok halmaza, amelyből jónéhány ételfestéket vontak ki a forgalomból a legtöbb országban az elmúlt évek során.

Az E-szám fedhet szintetikus anyagokat, de nagyon gyakran teljesen ártalmatlan természetes anyagok bújnak meg a szám mögött. Tévhit, hogy az E-számok veszélyesek! Attól, hogy valaminek van E-száma még nem lesz veszélyes! A veszélyesség egyáltalán nem függ az eredettől: a természetes anyagok között lehetnek veszélyesek, a szintetikusak között vannak ártalmatlanok.

E-számok csoportjai

E100-199 Elsősorban színezőanyagok
E200-299 Tartósítószerek, antioxidánsok, savasság szabályozók
E300-399 Antioxidánsok, ízmódosítók, savasság szabályozók
E400-499 Zselésítő, sűrítő, emulgeáló anyagok
E500-599 Savasság szabályozók, csomósodásgátlók, fényezőanyagok, vegyes adalékok
E600-699 Ízfokozók és módosítók
E900-999 Édesítőszerek, vegyes adalékok, egyéb anyagok
E1000-E1999 Egyéb kiegészítő- és segédanyagok

Minden csoport tartalmazhat ártalmatlan és veszélyes anyagokat egyaránt. Amíg pl. a színezőanyagok közül az E160d jelzéssel ellátott likopin ártalmatlan, addig a tartrazin (E102) a többi azofestéknél allergénebb, gyermektápszerekben nem is javasolt a használata. A tartósítószerek közül leginkább csak ártalmatlanokat találunk, pl. benzoesav (E210) és szorbinsav (E200). A legtöbb antioxidáns nem veszélyes az emberi szervezetre, ide sorolható a C-vitamin is (E300). Az E415-tel jelzett xantángumi ártalmatlan sűrítőanyag, míg az E420-szal jelzett szorbit édesítőszer. Az E432-436 számokkal jelzett poliszorbátok emulgeáló és stabilizálószerek, valamint habzásgátlók. Valamennyi használatos a gyógyszerek előállítása során is segédanyagként. Ugyanígy a talkum (E553b) is sok esetben felhasználható gyógyszerkészítés során segédanyagként (pl. tablettázásnál, hintőporokban). Legtöbbször alkalmazott ízfokozók a glutaminsav (E620) és nátrium-glutamát (E621), ezek is ártalmatlannak tekinthetők. A legismertebb édesítőszereknek is megvan a maga E-száma, így pl. az aszpartám az E951, a maltit az E965, az eritrit az E968, a xilit pedig az E967 számmal rendelkezik.

Az E-anyagok tehát a tévhitekkel ellentétben jellemzően ártalmatlanok az emberi szervezetre.

Az viszont tény, hogy szervezetünkbe életünk során igen sok testidegen anyag kerül be, ami önmagában lehet, hogy ártalmatlan, de összegző, egymást befolyásoló hatásukról nagyon kevés az adat, és a legjobb szándék mellett is lehetetlen minden hatást felmérni.

Weboldalunk YouTube csatornáján egy videó is található az E-számokról, amelyet minden olvasó figyelmébe ajánlunk!

 

Összeállította: Vörös Virág, Pál Szilárd

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.