2021. október 20.

Génterápia – a 21. század gyógymódja

2019 őszén bombaként robbant a gerinc eredetű izomsorvadásban, SMA (Spinal Muscular Atrophy) 1-es típusú, azaz legsúlyosabb változatában szenvedő másfél éves pécsi kisfiú, Zente története. A világ jelenlegi legdrágább gyógyszere (megközelíti a 700 millió forintot) az eddigi klinikai vizsgálatok alapján az SMA 1-es típusú kis betegek nagy részénél szinte 100%-os biztonsággal teljes gyógyulást, jobban mondva élethosszig tartó tünetmentességet garantál. Nélküle és más, az izomsorvadást késleltető gyógymódok nélkül az SMA 1-ben szenvedő picinyek jellemzően alig érik meg a kétéves kort. Az életmentő gyógyszer az Egyesült Államokban az 2019 májusában vált a betegek számára elérhetővé, így Zente az első olyan magyarországi kis beteg volt (Európában a negyedik), akinek az egyadagos gyógyszert beadva egyáltalán esélye lehetett a teljes gyógyulásra a Zolgensma génterápiás készítménnyel.

Hogyan kell elképzelni a génterápiát?

Különböző kutatások egybehangzó következtetései szerint mintegy 4000 betegséghez kapcsolható valamilyen genetikai rendellenesség, így a gének manipulációja kézenfekvő ezeknek a betegségeknek a gyógykezelésénél. A génterápia alkalmazása nemcsak a veleszületett betegségeknél játszhat nagy szerepet, hanem a szerzett betegségek, így pl. a fertőzések (pl. HIV vírus) vagy akár a daganatos megbetegedések esetén is! A biotechnológia 20. sz. végi rohamos fejlődésével, azaz a nem kémiai alapú, hanem biológiai úton előállított gyógyszerkészítmények megjelenésével a génterápia számára új lehetőségek nyíltak meg. A genetikai nyomot hagyó betegségek esetén a gének -a szervezet funkcionális fehérjéinek előállításáért felelős- DNS molekuláiban mutáció történik, ami az élethez elengedhetetlen fehérjeszintézisnél rendellenességhez vezet.

Hordozó vírus vektor (illusztráció)
Hordozó vírus vektor (illusztráció)

A génterápia során általában valamilyen viszonylag ártalmatlan, a sejtmagig bejutni képes hordozó, ún. vektor (pl. egy módosított, terápiás génállományt hordozó vírus, vagy újabban CRISPR) génátvitelének segítségével kiiktathatók a mutációk és helyreállítható a kóros, vagy elégtelen fehérjeszintézis, a betegség pedig tünetmentessé tehető.

A génterápia gondolata a DNS struktúrájának felfedezése után, az 1970-es években fogalmazódott meg, majd az első hivatalosan engedélyezett terápiás célú géntranszfert 20 évvel később, 1990-ben hajtották végre az Egyesült Államokban. Az első génterápiás gyógyszer megjelenésére 2003-ig kellett várni, amelyet Kína hozott forgalomba Gendicine néven, rákterápiás hatással. A nyugati világ első, holland gyártmányú génterápiás gyógyszerét 2012-ben törzskönyvezték Európában és az USA-ban Glybera néven egy ritka, örökletes lipid-anyagcsere betegség gyógyítására.

Ezt követően sorra jelentek meg az új génterápiás gyógyszerek, a legtöbb az USA-ban, de néhány gyógyszert Európában is törzskönyveztek, így ma szerte a világon kb. 20 génterápiás készítmény hivatalos, de különböző szintű humán klinikai vizsgálatok keretében kb. 230 készítmény áll jelenleg is vizsgálat alatt.

A világ legdrágább génterápiás gyógyszere, a Zolgensma

Zolgensma infúzió
Zolgensma infúzió

Ma a világ legdrágább génterápiás, biotechnológiai úton előállított gyógyszere az a közel 700 millós forintnyi összegre tehető Zolgensma, amelyre a kis Zente szülei is gyűjtik most az adományokat. A többi génterápiás gyógyszer ennél jellemzően jóval kevesebbe kerül, “mindössze” 125 – 300 milló forint közötti összegű. A szóban forgó izomsorvadásra alkalmazott gyógyszer egyébként teljes mértékben nemzetközi koprodukció terméke, ugyanis a gyógymód alapgondolata francia kutatóktól származik, a megvalósítás azonban a svájci Novartis gyógyszegyár AveXis, chicagói székhelyű biotechnológiai leányvállalatához kötődik.

A Zolgensma terápiás génállományát egy ún. adeno-asszociált vírus hordozóba rejtették, amely “megfertőzi” és kicseréli a hibás vagy hiányzó motoros idegsejtek ún. SMN1 génállományát, amely megakadályozza a motoros idegsejtek és így az izomműködés elsorvadását. A terápia egyetlen, kb. 60 perc alatt lassan lecsepegő, a vénába bejuttatott kis térfogatú infúzió, amely az eddigi klinikai vizsgálatok alapján a kis beteg egész életére, maradandó módon kicseréli valamennyi motoros idegsejtjében a hibás gént az egészséges állományra.

YouTube csatornánkon elkészítettünk egy rövid, közérthető animációt a génterápiáról (a csatornára ide kattintva tud feliratkozni):

 

A cikk célja az ismeretterjesztés mellett, hogy fenntartsa az adománygyűjtési aktivitást az SMA-1 kis betegei számára.

Az SMA Magyarország Alapítvány facebook oldala:

https://www.facebook.com/smahungary/

Weboldal:

http://www.smahun.hu/

Kövesse a gyogyszertechnologia.hu facebook oldalát még több érdekes információért a gyógyszerek világából!

Összeállította: Pál Szilárd

7 thoughts on “Génterápia – a 21. század gyógymódja

 1. Azt szeretném tudni, hogy ez a gyógyszer idősebb gyerekeknél is alkalmazható? Az én fiam 15-éves 2 es tipus SMA beteg.

  1. A Zolgensma-val kapcsolatban számos új klinikai vizsgálat, ill. az eddig kezelt picik utókövetése van folyamatban jelenleg is. Az eddigi vizsgálatok alapján az amerikai gyógyszer-engedélyező hatóság (FDA) a gyógyszer engedélyét az SMA 1-es típusra – 2 éves korig bezárólag – adta meg. Azonban jelenleg folyik egy vizsgálat az SMA 2-es típusú betegeknél is, 6 éves korig bezárólag, valamint 2020 elejére tervezik az SMA 2-es és 3-as típusú megbetegedések esetén 18 éves korig bezárólag a Zolgensma klinikai vizsgálatait.

 2. Sziasztok. Sajnos az interneten sehol nem találtam, hogy mely az a 20 betegség, amire már van ellenszer, illetve mi az a 230,amire folyik a vizsgálat. Sajnos én is egy veleszületett genetikai betegségben szenvedek(Osteogenesis Imperfecta), és szeretném tudni, hogy jelenleg van-e már bármi felé gyógymód a betegségemre?! Gyógyulást mindenkinek!

  1. Kedves Ricsi!
   Ezen az oldalon láthatók azok a gyógyszerek, amelyeket az amerikai gyógyszer-engedélyező hatóság (FDA) már jóváhagyott.
   Itt pedig rákereshetsz a betegségedre, hogy szerte a világban hol vannak valamilyen fázisú klinikai vizsgálatok!

 3. Mi az oka, hogy ennyire brutálisan drágák ezek a gyógyszerek? Ritka a “nyersanyaga”, sok gyógyszerész dolgozott hosszan a kifejlesztésén, vagy az eljárás bonyolult, ahogy elkészül?

  1. A válasz komplex, de megpróbálom röviden leírni:

   1. Egy “klasszikus”, nem génterápiás originális, szabadalommal védett gyógyszer fejlesztése optimális esetben átlagban 12-14 év, teljes fejlesztési költsége pedig 1,5 – 2,5 milliárd USD között mozog, azaz durván 460-760 milliárd HUF! A génterápiás gyógyszerek fejlesztési ideje és költsége ennél több. Génterápiánál először a betegséget okozó hibás gént kell felderíteni (tehát van egy kromoszóma feltérképezési fázis), majd ha ismert a gén pontos pozíciója, le kell tudni gyártani az egészséges állományt biotechnológiai úton. Miután a készítmények direkt módon (jellemzően) a vérbe kerülnek (és ide ugye nem kerülhet akármilyen folyadék) vírushordozók és a hibátlanul legyártott egészséges gén halmazával (ezekről nem is beszélve), olyan gondosan kidolgozott, tökéletes génterápiás “tisztaságot” biztosító technológia kell, ami önmagában indokolhatná a magas árat. De ez nem minden.

   2. Meglepően profi megközelítésű farmakoökonómiai számítások léteznek arra már egy ideje, hogy egy gyógyszer vagy technológia által okozott egészségnyereség (életminőség javulás) milyen költségnövekménnyel érhető el a beteg egy életévére vonatkoztatva, és ez a biztosítók számára sok országban meghatározza a költséghatékony terápia kiválasztását, ill. finanszírozását, így az USA-ban forgalomba kerülő gyógyszerek esetében ez a gyógyszerárképzés számolásának egyik alapját adja (a fejlesztési költségeken túl). Itt figyelembe veszik azt, hogy pl. más, ugyanarra a betegségre alkalmazható terápiának milyen költsége lenne, folyamatos lenne-e, avagy egyszeri, milyen életminőség javulást eredményezne %-ban kifejezve.

   3. Ne feledjük, hogy az SMA esetében ritka betegség gyógyszeréről van szó. Ez előre vetíti, hogy nem lesz szükség a gyógyszer tömegtermelésére, várhatóan éves szinten az egész világon legfeljebb néhány ezer infúzió kerül majd alkalmazásra, ami eltörpül pl. egy fájdalomcsillapító eladási statisztikáitól. Ezt is figyelembe veszi a gyártó.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.